Wat zijn games?

Games zijn interactieve games die worden gespeeld op elektronische apparaten. Een groot verschil tussen games en andere mediavormen (boeken, films, series) is het interactieve aspect: de gamer kijkt niet passief naar een verhaal, maar neemt een actieve rol in de loop van hetspel.

De gamer reageert op de gebeurtenissen en krijgt directe feedback over zijn/haar keuzes en acties, bijvoorbeeld in de vorm van punten, beloningen en nieuwe kansen. U gamen op verschillende elektronische apparaten (apparaten), zoals de computer, console (Wii, Playstation, Xbox), tablet of smartphone.

mobile gaming

Er is een breed scala aan games. Games kunnen coöperatief of competitief worden gespeeld, individueel (singleplayer) of samen met anderen (multiplayer) .3 Er kunnen medespelers (echt of virtueel) zijn die helpen of voorkomen dat de gamer verder gaat in het spel. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen online en offline games. Op basis van inhoudelijke verschillen zijn er ook verschillende soorten games of “game genres”.

Game genres

Games kunnen worden onderverdeeld in verschillende soorten of “genres” op basis van de inhoud. De meeste spellen hebben eigenschappen van meerdere genres, zoals het oplossen van een puzzel (puzzelspel) voordat het spelpersonage een nieuwe omgeving (avontuur) kan verkennen. Of versla vijanden (actie) om vooruitgang te boeken in het verhaal (avontuur). De meest voorkomende categorieën worden hieronder uitgelegd.

Simulatiegames

In deze spellen worden real-life activiteiten nagespeeld in een verzonnen maar realistische wereld. Bijvoorbeeld het besturen van een voertuig of het bouwen van een stad. Een vluchtsimulator en het spel De Sims zijn daar voorbeelden van. In een sportsimulatiespel, zoals FIFA of Tony Hawk’s Pro Skater, speelt de gamer een bepaalde sport, zoals voetbal.

Strategiespellen

In deze spellen, de gamer vordert door het maken van strategische, tactische beslissingen en de planning goed. De probleemoplossende en cognitieve vaardigheden van de gamer worden opgeroepen.4 5 Taken kunnen het verzamelen van voorraden, het bouwen van koninkrijken en het te slim af zijn van vijanden omvatten. Voorbeelden van dit genre zijn Clash of Clans, Age of Empires en Star Craft.

candy crush

Puzzelspellen

In puzzelspellen lost de gamer puzzels of raadsels op om vooruitgang te boeken, soms onder tijdsdruk. Het spel wordt steeds moeilijker. Dit type spel doet een beroep op probleemoplossende vaardigheden, ruimtelijk bewustzijn, doorzettingsvermogen en uitvoerende functies (zoals planning, remming en werkgeheugen). Voorbeelden hiervan zijn Tetris, Candy Crush en hidden object puzzels.

Adventure games

In dit type spel, de speler volgt het verhaal van het spel karakter die moet overwinnen obstakels of andere personages en verken een virtuele, fictieve (fantasy) wereld. Het belangrijkste ding in adventure games is niet met een snelle reactie tijd, maar het verhaal in het spel en de mogelijkheid om problemen op te lossen waarvoor vaak kan worden genomen. Vaak kan de gamer voorwerpen verzamelen die het spelpersonage sterker maken of helpen om vooruitgang te boeken in het spel. Prince of Persia, The Secret Of Monkey Island en The Legend of Zelda zijn voorbeelden.

Gaming Zelda

Actiespellen

In actie games moet de gamer in staat zijn om vooruit te denken, alert te zijn en snel te reageren, bijvoorbeeld door te springen of schieten om vijanden en obstakels te overwinnen. Tijdens het spelen van deze spellen worden selectieve en aanhoudende aandacht, uitvoerende functies en ruimtelijk bewustzijn getraind.7 8 Actiespellen hebben verschillende subcategorieën:

In platformgames springt de gamer over obstakels en van platform naar platform en neemt hij vijanden uit. Een voorbeeld is Super Mario Bros.

Actiegames bevatten ook verschillende soorten schietspellen (shooter games), waarin de gamer zichzelf beschermt tegen bedreigingen en vijanden. In first person shooter games bekijkt de gamer de spelomgeving vanuit de ogen van de schutter. Call of Duty is een voorbeeld. In third person shooter games bekijkt de gamer de omgeving vanuit een derde persoonsperspectief. De gamer ziet het personage de acties uitvoeren terwijl hij/zij het personage bestuurt. Fortnite is daar een voorbeeld van.

GTA

Sandbox

Dit type spel wordt ook wel een “open wereld” of “free-roaming” spel genoemd. De gamer kan vrij rondlopen in een grote, realistische maar virtuele wereld. Er is veel vrijheid om te kiezen hoe het spel wordt gespeeld. Voorbeelden zijn Grand Theft Auto (GTA), Watch Dogs en Minecraft.

Rollenspel

In een role-playing of role-play game (RPG), de gamer neemt de rol van een personage, zoals een persoonlijk personage (avatar), zoals een elf, mythische figuur of wizard. De ontwikkeling van het spel karakter staat centraal. De verhaallijn hangt vaak af van de beslissingen die de gamer neemt. Met sommige online RPG’s gaat de verhaallijn verder als je niet aan het gamen bent. Voorbeelden van RPG’s zijn World of Warcraft en Final Fantasy.

warcraft

Singleplayer of multiplayer

Games kunnen ook worden ingedeeld op basis van of je het alleen speelt (singleplayer) of samen met anderen (multiplayer). Individueel gamen kan zowel offline als online. Gamen samen met (of tegen) anderen kan offline gespeeld worden via consoles (bijvoorbeeld Playstation) met andere gamers die fysiek aanwezig zijn in dezelfde kamer. Online gamen is mogelijk met gamers van over de hele wereld.

Met Massively Multiplayer Online games (MMO) spelen gamers online met een groot aantal spelers wereldwijd tegelijkertijd in een virtuele (fantasie)wereld. De gamer kan vaak een personage kiezen en personaliseren. Gamers kunnen ook onderling chatten. Het spel gaat vaak door, zelfs als je niet speelt. Een voorbeeld is World of Warcraft.

Multiplayer Online Battle Arena (MOBA), ook wel Action Real-time Strategy (ARTS) games genoemd, is een subtype van MMO. De gamer bestuurt een personage in een van de twee teams. De teams proberen elkaar te verslaan en hun eigen basis te verdedigen. Een bekend voorbeeld is League of Legends.

Tot slot zijn er ook Battle Royale games. Dit type spel wordt gekenmerkt door een vast aantal gamers die beginnen in een virtuele wereld, vechten totdat een persoon of team blijft.9 Gamers zoeken naar wapens, apparatuur of medicijnen zo snel mogelijk om te overleven. Een populaire game in dit genre is Fortnite Battle Royale.