Wat u moet weten over online gamen om uw gezin te beschermen

Naast dat het leuk is, kan het spelen van videogames stress verminderen, depressies verlichten, het gezichtsvermogen verbeteren, het vermogen om multitasking verbeteren en de besluitvormingsvaardigheden verbeteren. Online gamen wordt ook in verband gebracht met obesitas, toenemende depressie, slechte cijfers, verslavend gedrag en toegenomen agressief of gewelddadig gedrag.

family gaming

Geconfronteerd met ogenschijnlijk tegenstrijdige onderzoeksresultaten, moeten ouders de tijd nemen om geïnformeerd te worden over de games die hun kinderen spelen, de veiligheidsinstellingen en functies van de apparaten waarop ze games spelen, en vervolgens hun gezond verstand toepassen op de online gaming mogelijkheden van hun kinderen. Weet dat wat voor het ene kind werkt, misschien niet de juiste mix is ​​voor een ander kind.

Wat is inbegrepen in de term videogame?

De term ‘videogame’ omvat alles, van het spelen van een eenvoudig solitaire-spel tot massively multiplayer online games (MMOG’s) met hele virtuele universums, waar gebruikers interactie hebben met andere spelers en waar transacties plaatsvinden – meestal punten of spelverbeteringen, maar soms echt geld – zijn betrokken.

Videogames worden gespeeld op computers en laptops, handhelds, gameconsoles – en steeds vaker – op telefoons en tablets. Sommige games worden gekocht en op apparaten geïnstalleerd, andere worden van internet gedownload en sommige worden uitsluitend online gespeeld.

Videogames zijn populair bij alle leeftijden: oudere vrouwen gebruiken de meeste eenvoudige games voor één speler; jonge mannen zijn de grootste gebruikers van ‘oorlogsspelletjes’. De massively multiplayer-games trekken gebruikers aan van 8-80. Sommige spellen zijn educatief; andere zijn gruwelijk gewelddadig en kunnen expliciete seksualiteit bevatten. Toch zijn veel games ingesteld om met vrienden of familie in dezelfde kamer te spelen en veel van deze games zijn een geweldige manier voor gezinnen om samen te werken en tijd door te brengen.

Games worden beoordeeld om ouders en jongeren te helpen bij het identificeren van het type inhoud in elke game

De Entertainment Software Rating Board (ESRB) beoordeelt video- en computerspellen en biedt een beoordelingssysteem dat vergelijkbaar is met filmbeoordelingen, zodat ouders weloverwogen beslissingen kunnen nemen voordat ze een game kopen.

Deze ESRB-beoordelingen hebben twee componenten:

  1. symbolen die geschikte leeftijden voor spelers suggereren
  2. descriptoren om ouders te helpen begrijpen welke elementen in de beoordelingsscore zijn meegenomen. Om het ESRB-beoordelingssysteem met succes te gebruiken, moet u naar beide aspecten kijken. Controleer het beoordelingssymbool (op de voorkant van de speldoos) en de inhoudsbeschrijvingen (op de achterkant van de speldoos).

Begrijp de mogelijkheden en veiligheidskenmerken van game-apparaten. Gameconsoles worden tegenwoordig geleverd met instellingen voor gezinsveiligheid (vaak ouderlijk toezicht genoemd) waarmee ouders tijdslimieten kunnen instellen, ongepaste games kunnen blokkeren en kunnen bepalen of gebruikers alleen met hun vrienden kunnen communiceren, of ze met een andere gamer kunnen communiceren of niet.

gaming kid and father

Op computers kunt u de ingebouwde tools voor gezinsbescherming of tools voor ouderlijk toezicht die u zelf installeert, gebruiken om dezelfde soorten limieten in te stellen. Handheld-apparaten hebben ook bedieningsinstellingen, en een instelling waar u in het bijzonder op moet letten, is of u Bluetooth-verbindingen toestaat waarmee anderen via dit type apparaat met uw kind kunnen communiceren.

Als de game online wordt gespeeld en spelers kunnen communiceren, houd er dan rekening mee dat de veiligheidsinstellingen en bedieningselementen de gesprekken binnen de games niet volgen. Hoewel de meeste gesprekken volkomen passend zullen zijn, kunnen er sommige mensen zijn die ervoor kiezen om niet gepast te handelen. Als uw kind met anderen omgaat, praat dan met hen over mogelijke pesterijen, mensen die vreemdgaan en mensen die te vriendelijk willen worden (of ander verzorgingsgedrag). Voor jongere kinderen zijn er veel online spelsites die speciaal zijn ontworpen voor jongeren met inhoudsmoderators die gesprekken beoordelen. Dit is wellicht de juiste optie voor jou.

Handige tips voor gezond gamen

  • Denk aan de leeftijd en volwassenheid van uw kind en de spellen die ze willen spelen. Lijken de spellen bij het bekijken van de ESRB-beoordelingen en inhoudsbeschrijvingen goed bij uw kind te passen? Als er oudere gamers in huis zijn, zullen kinderen vaak de games willen spelen die ze zien worden gespeeld in plaats van de games die bij hun leeftijdsgroep passen. Als het spel dat door oudere kinderen wordt gespeeld niet geschikt is, zouden ze waarschijnlijk niet moeten kijken wanneer hun broers en zussen spelen.
child playing game of laptop
  • Kijk naar het spelapparaat waarop uw kind zal spelen. Zijn de veiligheidsinstellingen aanwezig voor uw kind? Komen ze overeen met zijn volwassenheidsniveau en helpen ze u de juiste grenzen te stellen met betrekking tot de soorten games die zijn toegestaan, met wie ze mogen communiceren en de hoeveelheid tijd / tijden van de dag die ze kunnen spelen? Als dit niet het geval is, zorg er dan voor dat u deze veiligheidsinstellingen configureert voordat uw kind begint met gamen.
  • Praat met uw kind over gepast gamen. Dit gesprek is cruciaal omdat het het kader vormt voor begrip en samenwerking voor succesvol gamen. Praat over de veiligheidsinstellingen die u hebt ingevoerd, over de soorten games die geschikt of ongepast zijn, over de tijdslimieten en het belang van een evenwichtige ervaring met online gamen, vrienden, activiteiten en school. Laat uw kind weten dat u regelmatig hun spel controleert – vooral als het gaat om gesprekken met mensen die u niet kent – om er zeker van te zijn dat de gesprekken respectvol zijn, niet te veel informatie delen, enz.

Leg uit dat je ze helpt met elk probleem dat ze tegenkomen, zoals cyberpesten, valsspelen of ander ongepast gedrag, door de functionaliteit voor het melden van misbruik op de sites te gebruiken. Laat hun ook weten dat elk ongepast gedrag van hun kant onmiddellijke gevolgen zal hebben; leg uit wat de gevolgen zullen zijn als u zich niet aan de regels van het gezin of de website houdt, zodat deze duidelijk zijn voordat er problemen optreden.

  • Stel tijdslimieten in. Gamen is van nature aantrekkelijk, met gebruikers die het volgende niveau willen bereiken, het volgende punt willen verdienen of de verbetering willen vinden, en het is gemakkelijk om de tijd uit het oog te verliezen. Het vinden van de juiste hoeveelheid tijd kan een evenwichtsoefening zijn, maar enkele basisrichtlijnen kunnen zijn dat er niet gamen is totdat huiswerk en klusjes zijn gedaan, dat er meer gamen is in het weekend dan op schoolavonden, en dat 2 avonden per week technologievrij zijn nachten in uw huis. Als het spelapparaat van uw kind (console, laptop, telefoon of computer) zich in de slaapkamer bevindt, is het vooral belangrijk om tijdslimieten voor het apparaat in te stellen om de verleiding te vermijden om na het slapengaan te spelen.
kids and father playing game
  • Houd de websites die ze bezoeken in de gaten. Aangezien veel games online worden gespeeld via een computer die niet opmerkt dat het een game is die wordt gespeeld, is het belangrijk om de browsergeschiedenis van uw kind te bekijken om te bepalen of de gametijd zich heeft uitgebreid tot meer uren.
  • Speel met hen. Begrijp de games die ze spelen en doe mee met het plezier. Dit geeft je niet alleen een geweldige manier om een ​​band met je kind te krijgen, het geeft je ook inzicht in wat er in het spel gebeurt.