8 cognitieve voordelen van het spelen van videogames voor kinderen

In tegenstelling tot de traditionele overtuiging dat gamen slechts een verslavende bron van amusement en afleiding is, heeft recent onderzoek aangetoond dat gamen talrijke voordelen heeft en de belangrijkste daarvan is de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden bij zowel kinderen als volwassenen. Net zoals lichaamsbeweging helpt bij het verbeteren en versterken van uw spieren, helpen cognitieve games om de hersenen te verwennen met constante stimulatie, waardoor de prestaties van de hersenen verbeteren. Hieronder volgen enkele van de cognitieve voordelen van het spelen van videogames.

benefits of gaming
 1. Gamen verbetert de coördinatie
  Wanneer een volwassene of een kind een videogame speelt, staart hij of zij niet alleen inactief naar de computer. De activiteiten en acties op het scherm zorgen voor veel mentale stimulatie. Om te kunnen spelen, moet hij of zij hun visuele, auditieve en fysieke bewegingen coördineren.
 2. Gamen verbetert probleemoplossende vaardigheden
  Bij videogames gelden bepaalde regels. Dit betekent dat de speler goed moet nadenken voordat hij een zet doet om ervoor te zorgen dat hij aan de vereiste regels van dat specifieke spel blijft. De speler moet in een fractie van een seconde beslissingen nemen die bepalen of hij of zij doorgaat naar het volgende niveau.
 3. Gamen verbetert het geheugen
  Voor het spelen van uw favoriete videogame is mogelijk zowel visueel als auditief geheugen nodig. De speler moet de instructies lezen of beluisteren die mogelijk alleen aan het begin van het spel worden gegeven, dus de noodzaak om ze gedurende het hele spel te onthouden. Door de toetsen op je toetsenbord te beheersen, kun je je personages gemakkelijk in het spel verplaatsen. Dit helpt uw geheugen te verbeteren, zowel op korte als op lange termijn.
 4. Verbetering van aandacht en concentratie
  Videogames, met name actiegames, hebben bewezen de aandacht van de speler te kunnen trekken gedurende de hele periode van het spel. Dit wordt veroorzaakt door de behoefte van de speler om bepaalde doelen in het spel te bereiken en door te kunnen gaan naar het volgende niveau.
 5. Het is een geweldige bron van leren
  Gamen is niet alleen gunstig voor volwassenen en tieners, maar ook voor kinderen. Veel moderne onderwijsinstellingen gebruiken videogames als een lesmethode. Dit helpt deze kinderen hun academische vaardigheden te verbeteren door videogames aan te bieden die specifiek gericht zijn op het verbeteren van hun cognitieve en creatieve vaardigheden.
 6. Het verbetert de snelheid van de hersenen
  Tijdens het gamen krijgen de hersenen meerdere prikkels, zowel visueel als auditief. Volgens onderzoek kunnen personen die vaak videogames spelen, deze stimulatoren sneller verwerken dan anderen. Deze stimulatoren zorgen ervoor dat de hersenen continu bezig zijn om ze te interpreteren.
 7. Gamen verbetert multitaskingvaardigheden
  Bij een actiespel moet je bijvoorbeeld heel goed opletten. Je moet je joystick of toetsen kunnen bewegen terwijl je naar de verschillende functies op je scherm kijkt, zoals energieniveaus, naderende tegenstanders, overgebleven munitie, beschikbare tijd en andere factoren, die allemaal van vitaal belang zijn om te winnen. Dit zorgt ervoor dat de speler kan observeren en dienovereenkomstig kan reageren op alle vereisten van dat specifieke spel.
boy on ipad
 1. Het verbetert sociale vaardigheden
  Door online te gamen, kunnen veel spelers tegelijkertijd aan een bepaald spel deelnemen. Als zodanig is er een constante communicatie tussen de spelers, wat op zijn beurt resulteert in de ontwikkeling van zowel zinvolle als losse relaties tussen hen.
girl gaming

Dit helpt spelers om nieuwe vrienden te ontmoeten en tegelijkertijd de banden met hun oude vrienden te versterken. Computerspellen kunnen nuttig zijn, maar ze moeten met mate worden gespeeld. Het is ook belangrijk om het juiste spel te kiezen, omdat ze niet allemaal dezelfde cognitieve voordelen bieden. Leeftijd zou ook een factor moeten zijn. Kleine kinderen mogen niet worden blootgesteld aan gewelddadige spellen.